Uranus, als je anders bent

Advertenties

Uranus is het symbool van ‘anders’, het anders willen, anders dan anderen (willen) zijn, andersom, steeds iets nieuws, verandering en alle spanning en opwinding die daarbij hoort. Om dat te illustreren vertel ik hier het verhaal van de geboorte van een wisselkind.

Zestig jaar na zijn geboorte kreeg een man uit Breda na DNA-onderzoek de bevestiging van wat hij altijd al vermoedde: hij was na de geboorte verwisseld. Dat was in de hectische periode van de Watersnoodramp. Hij heeft gewacht tot na de dood van zijn ouders om dit onderzoek te laten doen. Het bisdom (dat over de gegevens van het ziekenhuis beschikt) weigert medewerking aan het vinden van zijn echte ouders. Zie de links voor de berichten over deze verwisseling.

Omdat niet alleen de geboortehoroscoop van het wisselkind, maar ook zijn progressieve horoscoop in het teken staan van vervreemding en verrassing, vond ik het voor de student astrologie een interessant voorbeeld van wat er kan gebeuren met (een inconjunct van) Uranus.

NB Een horoscoop spiegelt een situatie, en niet andersom. Een individuele horoscoop – met geboortetijd, ascendant en MC – heeft specifieke kenmerken die je niet vindt met enkel het gegeven van een geboortedatum. Behalve het kind waarmee de Bredanaar is verwisseld, zijn er nog veel meer mensen geboren op 3 februari 1953. Ze zijn niet allemaal bij de geboorte verwisseld. Wel zal het thema van de vervreemding of het buitenbeentje in hun leven een grotere rol spelen dan bij anderen. De man die het onderzoek liet doen, hoeft niet op 3 februari te zijn geboren. Mogelijk is hij op 1, 2, 4 of 5 februari geboren en is de datum 3 februari de geboortedatum van de jongen waarmee hij werd verwisseld.

Om te begrijpen waarom het inconjunct met Uranus zo past bij het verhaal van het wisselkind, moet je weten dat Uranus in de astrologie het symbool van het onverwachte, de surprise en de vervreemding (het anders dan anderen zijn, dwarsliggen), nieuws (dat shockeert), spanning, sensatie en veranderingen. Het inconjunct symboliseert het uit het evenwicht zijn of raken, iets verliezen of moeten opgeven en het thema van de ongelijkheid. Uranus hoort bij het astrologisch teken Waterman. Op 3 februari 1953 stond de Zon in het teken Waterman.

Op 3 februari 1953, 2 dagen na de Watersnoodramp, waren er 3 inconjuncten:

1. Zon inconjunct Uranus (toenemend)

2. Mars inconjunct Saturnus (toenemend)

3. Merurius inconjunct Uranus (toenemend)

Twee van de inconjuncten waren met Uranus. De hoeken van de inconjuncten hebben alle een maximale afwijking van 1 graad.

1. Zon inconjunct Uanus

In het artikel over Zon-Uranus staat over Zon inconjunct Uranus het volgende:

Zon inconjunct Uranus lijkt het evenwicht te verliezen in een wereld van niet gewenste veranderingen of vervreemdt steeds meer en te veel van de mensen waarbij hij of zij eigenlijk hoort.

Eigenwijs jezelf zijn en blijven kan je je gezondheid kosten. In een land als China kun je je vrijheid verliezen met zo’n aspect. Een voorbeeld is dissident Chen Wei.

Daar ga ik nu dit verhaal aan toevoegen…

2. Mars inconjunct Saturnus

Met Mars-Saturnus zie je de onvermijdbare verplichte actie (je plicht doen, discipline of straf) gebaseerd op angst en voorzichtigheid. Het inconjunct tussen Mars en Saturnus is over het algemeen ongunstig. Je kunt dan uit je evenwicht raken op de doodlopende weg of met je kop tegen de muur lopen. De tijd (Saturnus) en de wet (Saturnus) kan je voor je gevoel blokkeren. Mars inconjunct Saturnus symboliseert de juiste tijd en de juiste maat voor actie. In dit geval zal het kind zijn ouders waarschijnlijk nooit meer leren kennen. Het is te laat.

3. Mercurius inconjunct Uranus

Mercurius-Uranus is niet alleen het thema van de andersdenkende. Omdat Mercurius hoort bij het derde huis van broers en zussen, kun je een Mercurius-Uranus conflict ook zien als ‘anders zijn dan je broers en zussen’, in het bijzonder als Mercurius in de individuele horoscoop (met geboortetijd) een relatie heeft met het derde huis. Maar ook kan Mercurius inconjunct Uranus wijzen op overspanning.

DE ONTDEKKING: URANUS

Als er een belangrijk moment in het leven is, zie je meer dan 2 belangrijke aspecten met de geboortehoroscoop. Dat is hier ook het geval. ‘Toevallig’ heeft Uranus ermee te maken. Uranus past bij ontdekkingen (onverwacht nieuws). Er zijn drie belangrijke progressieve aspecten met Uranus.

1. De progressieve zon is de positie van de zon op de geboortedag + leeftijd.De uitslag van het DNA-onderzoek komt in het jaar dat de progressieve zon rond 15 graden Ram is gekomen. Dat is exact vierkant de positie van Uranus. In de geboortehoroscoop staat de Zon inconjunct Uranus. De herhaling van het thema in de progressieve horoscoop wijst op een belangrijk moment in zijn leven.

2. Tegelijk staat de progressieve zon vierkant progressieve Uranus.

3. Transit Saturnus staat nu (november 2013) in 15graden8 Schorpioen en maakt een inconjunct met de Zon. Saturnus wijst op de afronding of het einde van een bepaalde periode in het leven. Het inconjunct geeft aan dat de man uit zijn evenwicht raakt en zekerheden verliest op dit moment.

Naast de drie aspecten met Uranus zijn er nog meer aanwijzingen voor wat er nu gebeurt.

1. Transit Saturnus vierkant progressieve Zon wijst opnieuw op de afsluiting van een periode. Dit aspect gaat een half jaar of meer terug (misschien is toen een van de ‘ouders’ van de man overleden?).

2. Transit Jupiter driehoek progressieve Mercurius

3. Transit Pholus vierkant progressieve Mercurius

Jupiter en Pholus markeren samen met Mercurius een positief bericht (een ja, je hebt gelijk) dat alles verandert. Pholus is het symbool van het keerpunt, Jupiter van het gelijk en de god Mercurius is de boodschapper.

Hier is de horoscoop van 3 februari 1953 met transits en progressies van nu.

LINKS

http://www.nieuws.nl/algemeen/20131114/Man-verwisseld-als-baby-zestig-jaar-geleden-in-Breda

http://www.omroepbrabant.nl/?news/202303382/Bredanaar+Martino+Kerremans+komt+er+na+zestig+jaar+achter+dat+hij+als+baby+is+verwisseld.aspx

http://www.astromarkt.net/zon-uranus/

http://www.astromarkt.net/mars-saturnus/

http://www.astromarkt.nl/horoscoop-nederland.html/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wisselkind

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3007522/2011/11/01/Fiks-geldbedrag-voor-families-met-verwisselde-dochters.dhtml

Reacties gesloten