Jupiter in de astrologie

Advertenties

DUIDING EN BETEKENIS VAN JUPITER IN DE HOROSCOOP

Jupiter heeft een positief imago. Trefwoorden voor Jupiter zijn: zelfvertrouwen, beschermen, positief, steun, hulpverlening, arts, dominee, reizen, ontwikkeling, verbreiden, uitbreiden, international, succes en slagen. Dat wil niet zeggen dat Jupiter’s transit of progressie er niet kan zijn in moeilijke tijden. Transit Jupiter driehoek de progressieve Maan in 8 van Prins Friso op de dag van zijn overlijden na maanden van coma, is een goed voorbeeld van de andere betekenis van Jupiter: reizen en heengaan…

Jupiter is prominent in de horoscopen van ‘internationals’, mensen die veel reizen of in het buitenland verblijven. In de horoscoop van eerstgeborenen (kroonprinsen en kroonprinsessen) heeft Jupiter nogal eens een cruciale plaats (denk aan Prince William met Jupiter op het MC). Bevoorrechte mensen of in de ogen van anderen geslaagde, wijze of zomaar gelukkige mensen kunnen een belangrijke Jupiter hebben zonder kans op de troon, maar met het besef dat ze zich gelukkig mogen prijzen.

Jupiter staat symbool voor de positivo en voor de hoop. Een inconjunct met Jupiter kan je ‘redden’, maar niet zonder dat er iets voor moet worden gelaten of opgegeven. Daarmee wil ik zeggen: Jupiter is niet altijd Joepie!:) De tegenkant van Jupiter is overdrijving, overschatting en ’te’ (alles waar ’te’ voor staat). Jupiter is daarom ook aanwezig in de horoscopen van ongevallen op reis en overal waar paarden en paardenkrachten bij betrokken zijn.

Er was ooit eens een astrologisch onderzoek naar slachtoffers van een schietincident op school te zien op internet. Daarin zag je dat de leerlingen met Jupiter op de Ascendant waren ontsnapt, alsof ze een engel op hun schouder hadden. Echter, zodra iemand te veel op zijn goede gesternte gaat rekenen, dan gaat het mis…

Jupiter zie je ook prominent in gevallen van doping (waarbij de ‘positief’ bent op een negatieve manier). Op Astropost heb ik daarvan vele voorbeelden neergezet, te beginnen hier…

Raadgevers en mensen die je steun bieden of beschermen horen in de astrologie bij Jupiter. Als voorbeeld noemde ik de Jupiter van Tjeenk Willink. Hij was lange tijd de voornaamste adviseur van Koningin Beatrix. Zijn Jupiter maakt een driehoek (een gunstig aspect) met haar zon. Wist je dat Jupiter bij de kleur oranje hoort?

Eenzelfde ondersteuning kreeg Karl Marx van Friedrich Engels. Diens Juipter maakt een nauw sextiel met de zon en een vierkant met het MC van Karl Marx. Hieronder zie je de horoscoopposities en lees je er meer over.

Engels, de Jupiter van Marx

Karl Marx is de grondlegger van het marxisme (communisme). Hij schreef ‘Het Kapitaal’ en het ‘Communistisch Manifest’. Hij zou ongeveer om 2 uur ’s nachts op 5 mei 1818 in de Duitse stad Trier zijn geboren, met de betrokken en partijdige Maan in het materialistische teken Stier voor de zon uit lopend. Zowel Mercurius als Venus zijn aspectloos en daarom belangrijk in deze horoscoop. Redelijk dicht bij het MC bevindt zich Uranus, de planeet van de wereldverbeteraar. Deze planeet staat inconjunct Mars voor het niet helemaal matchende korte lontje. Uranus is door een creatief biquintiel met de Zon verbonden. Karl Marx ging dan ook niet zelf de barricaden op, hij schréef boeken over revoluties.

Misschien ook aardig om te wijzen op de planeet Saturnus, de planeet in het eerste huis die als eerste contact krijgt met de ascendant. Saturnus is de planeet van de aardetekens en symbolisch voor conservatisme, de ambitie en het aardse goed. Dat de klassenstrijd (de hiërarchie) hem zo boeide is niet vreemd met deze positie van Saturnus. En al helemaal niet voor iemand die de beperkingen (Saturnus) van zijn eigen positie (MC) voelt. Hij moest financieel worden gesteund door Friedrich Engels.

Engels was geboren op 28 november 1820. Toevallig (…) met Jupiter in een nauw sextiel met de Zon en vierkant het MC van Karl Marx. Jupiter is het symbool van o.a. de coach en de stuen. Met Neptunus van Engels anderhalf vierkant Zon en Jupiter in een sextiel ontstaat de combinatie van de ‘fan’ en volgeling in de wisselwerking van planeten tussen Marx en Engels.

Reacties gesloten